17 Mar 2018

MN Chiaseed

Assalamualaikum, Salam Sejahtera.
Hi readers and bloggers. dalam entry kali ni nana nak share pasal "chia seed" atau nama saintifiknya "Salvia hispanica"


Apa itu chia seed?

chia seed adalah biji hitam kecil yang mengandungi beberapa nutrien penting antaranya :


  1. chia seed kaya dengan serat - yang membantu dengan rasa kenyang. Bahagian 25g chia seed mengandungi kira-kira 9g serat. Jumlah serat harian yang dicadangkan adalah 30g, jadi termasuk bahagian 25g chia seed setiap hari boleh menjadi sumbangan berguna. Serat adalah penting untuk sistem pencernaan yang sihat dan ramai di antara kita tidak mencapai sasaran yang disyorkan.
  2. Asid lemak Omega-3 dikenali kerana kesan anti-radang, serta meningkatkan kesihatan otak dan jantung. chia seed mengandungi omega-3 dalam bentuk tumbuhan: alpha linolenic acid (ALA). Ia lebih sukar bagi manusia untuk menukar ALA ke dalam bentuk yang disukai oleh badan: DHA. Oleh itu kandungan omega-3 chia seed berbanding dengan sumber haiwan seperti ikan berminyak, adalah rendah. Bagi mereka yang tidak makan ikan, chia seed adalah tambahan yang dialu-alukan untuk pemakanan, tetapi penting untuk mengetahui bahawa penukaran kepada DHA adalah minimum.
  3. chia seed tinggi dalam protein -chia seed menjadi sumber protein tumbuhan yang berguna dan menyediakan pelbagai asid amino, terutama untuk diet vegetarian dan vegan. Gabungan lemak, protein dan serat bermakna biji-bijian dicerna dengan perlahan-lahan, menyediakan pelepasan tenaga yang panjang dan perlahan untuk memastikan tahap gula darah stabil. chia seed kaya dengan mineral seperti kalsium dan magnesium yang membantu penghasilan enzim.
Adakah chia seed menggalakkan kesihatan tulang yang lebih baik?Manfaat chia seed disebabkan oleh kandungan kalsium dan mineral surih lain yang diketahui oleh peranan mereka dalam kesihatan tulang. Bahagian 25g chia seed mengandungi 157mg kalsium, yang merupakan kalsium penting, lebih daripada itu dalam 100ml susu.





Anyway, sesiapa yang ingin mendapatkan chia seed organik murah dan berkualiti, boleh contact no di bawah. 100g per packet utk RM 8 , 4 packets utk RM 30. Harga yang amat berpatutan dan murah dari retail. Dengar cerita ada discout kalau beli banyak. Ada cod area bangsar & petaling jaya serta di johor bahru.

Boleh juga direct whatsapp : http://www.wasap.my/+60127664684



Sekian untuk entry kali ni, jumpa lagi pada entry akan datang :)

7 comments:

  1. Masa pregnant..elok amalkan ni.. hehe
    Kak shaz bw sini..done #595

    https://byshaz.blogspot.my/2018/03/keyword-minggu-ini.html

    ReplyDelete
  2. utk orang yg always busy tak sempat makan pun bagus :)

    ReplyDelete
  3. Sis sedang tercari-cari info tentang chia seeds sebab baru tahu khasiatnya.. Nice info..

    ReplyDelete
  4. saya memang suka chia seed. lebih lebih lagi kalau campur kat susu soya. memang sedap :)

    http://www.nricoeverson.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. nice post... menambah ilmu...

    btw, chat boxnya tak muncul...
    bw here XD
    follow my blog I will follow you too XD thanks...
    www.giftasblog.co.vu

    ReplyDelete
  6. Hi, Tasya singgah sinii^^

    Jom singgah sini jugak :)
    http://syasyacreatingideas.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. wuu chia chia ~ hehe btw please help me http://purrrhana.blogspot.my/2018/04/tolong-saya-pleaseee.html

    ReplyDelete